Javůrek Aleš

08.04.2009 21:37

Tak Aleši má první otázka na tebe se týká zimní přípravy. Jak jsi s ní spokojen?

Příprava proběhla asi tak jak proběhnout měla. Byla sice v domácích podmínkách, ale problém byl v terénech a tuhé zimě. Zúčastnili jsme se zimního turnaje na umělé trávě v Chudonicích a obsadili slušné druhé místo. Nechci ale tento výsledek nijak přeceňovat, ani ten turnaj nechci hodnotit. Myslím si, že kluci k tomu přistoupili velice kladně a já jsem se zimní přípravou spokojen.
Během zimní přestávky opustilo tým několik hráčů, kdo z nich ti v současném týmu asi nejvíce schází?
Tak samozřejmě hráči odešli a všichni vědí, že oporou podzimu byl Karel Menšl, velice kvalitní golman a ten mi bude moc scházet. Odešel i další kvalitní hráč, útočník Láďa Bednář a bude také chybět. Na druhou stranu tým doplnili nový, sice mladí hráči, ale s chutí hrát fotbal a já věřím, že tyto dva hráče nahradí.
Na koho z nových hráčů by se tedy měli fanoušci hlavně zaměřit?
Já si myslím, že velký potenciál má Honza Krejcar, je ale potřeba aby trénoval tak, aby jeho fotbalové kvality šli nahoru. Klíčovou postavou týmu je ale Honza Koblížek. 
Kdo z kmenových hráčů tě během přípravy překvapil?
Nechtěl bych hodnotit jednotlivce, jsem spokojen s výkonem celého mančaftu v zimní přípravě, ale při takto přímé otázce na tělo odpovídám, že asi nejvíc mě překvapil Pepa Vlnas. Pokud bude plnit vytyčené úkoly, tak si myslím, že budou fanoušci mile překvapeni jeho výkony.
Během přípravy si několikrát využil hráčů B týmu. Budeš v tom pokračovat i v mistrovských zápasech?
Počítám určitě s Davidem Mrštíkem a v rámci možností s Vojtou Špačkem. Chtěl bych, aby spolupráce mezi A mužstvem a B mužstvem byla koordinovaná a byla v pořádku, tak aby netrpěly výkony ani jednoho z týmů. Hráči, kteří nebudou využívány v A týmu půjdou pomáhat do „béčka“.
Avizoval jsi změnu herního systému, jak se s ním během zimní přípravy hráči sžili?
Ona to není změna systému, ono to je jen nastavení toho, jak by se měl fotbal hrát. To znamená, že nebudeme hrát na klasického stopera, ale budeme hrát se stopery vedle sebe s defenzivním záložníkem, popřípadě v systému 4-5-1 s podhrotovým útočníkem. Myslím si, že to není o systému, je to o inteligenci hráčů, a to jak se na hřišti dokážou pohybovat a využijí vlastních schopností, kreativity, přemýšlení a předvídavosti. A to se ti hráči musí naučit. Máme v týmu asi 5 hráčů, kterým je 19 let, což je v pořádku. Tihle hráči by se měli od těch zkušených učit jak ten fotbal by měl vypadat, aby jim to dalo do jejich fotbalového růstu co nejvíc.
Tvůj předchůdce Láďa Koudelka vydržel na pozici trenéra několik let. Máš podobné ambice?
Tak to nevím. Určitě bych chtěl vydržet, když ta práce bude koncepční a budu vidět, že to jde nahoru. Pokud se bude dál kádr stabilizovat, tak vzhledem k tomu, že mě ta práce baví a budu moct předat své zkušenosti mladým. Pokud je budou plnit a uvidím, že hráči odsud odchází do krajského přeboru či divize, tak budu strašně rád a nemám důvod dělat si velké ambice, takže jsem připraven tady v Roudnici pracovat dlouhodobě a ne na půl roku.
Tipneš si konečné umístění A týmu v letošním ročníku I.A třídy?
Všichni říkají „já netipuji“, takže já taky nebudu tipovat, já budu chtít, abychom každý zápas hráli na vítězství, a abychom hráli útočný fotbal. Já svému mančaftu věřím a myslím si, že úspěch bude, když skončíme do 5. místa. Když se to ale vhodně poskládá a ty kluci budou plnit to, co chci a vím, že mají chuť, tak si myslím, že ani vyšší příčky nejsou pro tento tým nemožným cílem.
Třeba i první místo a postup?
O postupu nepřemýšlím. Chceme potrápit ty, co mají ambice na postup, což já favorizuji Libčany, Chlumec a Kunčice.
Moc děkuji za rozhovor a přeji úspěšný start do jarních zápasů.

Zpět