Jiskra Hořice : TJ Sokol Roudnice 2:3 (1:2)

08.06.2009 16:33

Sestava TJ Sokol Roudnice:  Dytrych - Koudelka, Melaga, Mikan - Koblížek Jakub, Páral, Koblížek Jan, Klapka (84 Mrštík) - Vlnas (79 Jarkovský), Krejčík, Krejcar 

Sestava Jiskra Hořice:  Žižka - Palm (46 Antoš), Rychtera, Kočí (46 Lacina (80 Kulhánek)), Kramule - Dvořák, Nečesaný, Pospíšil, Vávra - Nálevka, Pour

Branky: Dvořák, Nálevka - Krejčík, Krejcar, Mikan

     Po oboustranně opatrném začátku převzali hosté z Roudnice režii prvního poločasu do svých rukou a jejich rychlá, kombinační hra působila domácím potíže. Na první gól v sítí domácích se tak čekalo jenom do 7 minuty, kdy roudničtí předvedli první, z celé řady pohledných akcí tohoto utkání. Karel Páral přihrál míč Honzovi Koblížkovi, ten zatáhl míč po pravé straně a posílal lehoučký centrovaný míč na hranici malého vápna , kam si zaběhl Krejčík a hlavou překonal brankaře Žižku poprvé. V 10 minutě hráči Sokola zahrávali trestný kop z pravé strany, konkrétně Krejcar poslal pohlednou střelu přes zeď do levého horního rohu , brankař Žižka byl však tentokrát namístě. V 15 minutě nebezpečně zaútočili po pravé straně i domácí, jejich centr napříč malým vápnem naštěstí nalezl pouze Míru Koudelku, který míč uklidil do bezpečí. Okolo dvacáté minuty domácí hru vyrovnali a byly k vidění pohledné akce na obou stranách.
Ve 24 minutě přišla další gólová situace v podání roudnického mužstva. Na počátku byla skvělá kolmá přihrávka Honzy Koblížka, na jejím konci pak Honza Krejcar, který se vyhnul ofsajdové pasti a sám proti brankaři tentokrát nezaváhal a zvýšil na rozdíl dvou gólů. Ve 29 minutě přišli ke slovu pro změnu domácí hráči, jejich rychlý protiútok však s přehledem zastavil Míra Koudelka. Po druhém roudnickém gólu se na kopačky domácích vloudila nervozita a spousta akcí domácích skončila na nepřesné přihrávce. I nadále však zůstali domácí nebezpeční v rychlých protiútocích , kdy využívali toho, že roudničtí občas zapomínali na nutnost obrany. Ve 32 minutě přišla do té chvíle nejvážnější šance domácího mužstva. Ztratili jsme na půlce vlastní poloviny hřiště míč, domácí rychlou přihrávkou přenesli hru na hranici velkého vápna, kde se k míči dostal Nálevka a nádhernou střelou připomněl roudnickým, že je nutné myslet i na obranu. Brankař Dytrych s obtížemi vytěsnil míč konečky prstů na tyč od které se odrazil zpět do hřiště, naštěstí však na kopačky roudnických hráčů a ti ho odehráli na roh. Hořickým se ale zahrání rohového kopu moc nevyvedlo a z protiútoku došlo téměř k identické situaci na druhé straně hřiště.  Petr Krejčík vyslal přízemní střelu na hořickou branku, trefil však pouze tyč, od ní se míč odrazil , trefil brankaře Žižku a směřoval do branky. K naší smůle se Žižka okamžitě zorientoval a míč zachytil ještě před brankovou čárou. Ve 36 minutě se dočkali kýženého gólu i domácí hráči. Po ztrátě míče na polovině hořického mužstva se rychlým protiútokem dostal soupeř na hranici našeho velkého vápna, kde jsme jim svým nedůrazným přístupem nedokázali míč odebrat a Dvořák vyběhnuvšího brankaře Dytrycha přehodil elegantním obloučkem. Těsně před koncem prvního poločasu vyděsila domácí mužstvo závěrečná akce hostů z Roudnice, kdy ve 44 minutě vyslal Klapka do rychlého brejku Krejcara, tomu se však nepodařilo míč nasměrovat ani na volné spoluhráče číhající na příležitost před brankou domácích, ale ani ho nedokázal dopravit za záda brankaře Žižky a tak z nadějné akce nebylo nic.
     Do druhého poločasu nastoupili domácí se dvěma změnami v základní sestavě a v prvních minutách to bylo na hře domácích vidět. Nervozitu nechali o přestávce v kabině a dokonale využili našeho vlahého vstupu do druhého poločasu. Najedou jich bylo všude plno a dostali nás pod tlak. Bohužel pro ně, se však vlastní nedisciplinovaností připravili o lepší výsledek. V 50 minutě fauloval vcelku zbytečně domácí Rychtera Párala za což si vysloužil žlutou kartu. Páral se sám postavil k rozehrávce trestného kopu a poslal míč přes zeď i domácího brankaře na zadní tyč, kam si naběhl Mikan a obětavým skluzem uklidil míč do branky domácích. Tato akce naštvala domácí fanoušky za domácí brankou do té míry, že vhodili na hrací plochu dvě dýmovnice a hlavní rozhodčí proto musel na několik minut přerušit utkání, než se dým rozptýlil. Třetí branka dostala domácí hráče opět do útlumu a tak jsme mohli využít každé příležitosti k zaútočení. V 63 minutě skončila velmi povedená střela z kopačky Pepy Vlnase jen o pár decimetrů od pravého horního rohu domácí branky. V 65 minutě se ten samý hráč dostal do ideální střelecké pozice, jeho střelu však domácí Žižka vykopl na roh. Přestože jsme v této fázi utkání měli více ze hry a neustále jsme ohrožovali branku domácích, byli to naopak oni, kdo utkání ještě zdramatizoval. V 85 minutě získal ve středu hřiště míč domácí Nálevka a nikým neatakován s ním postupoval směrem na branku. Naši hráči před ním nelogicky pouze ustupovali až na hranici velkého vápna, kde se Nálevka rozhodl vystřelit a tvrdou střelou k tyči snížil na 2:3. Snížení domácí vyburcovalo k velkému náporu a podařilo se jim dostat naše hráče pod tlak. Najednou jsme začali být u míčů později a docházelo z naší strany k některým nepřesnostem v rozehrávce. Naštěstí domácí ve snaze o vyrovnání vrhli všechny svoje síly do útočení a nevěnovali tolik pozornosti obraně. Umožnili tak i nám v samém závěru několikrát nebezpečně zaútočit. Hlavní rozhodčí Pešava nastavil za dýmovnicové extempore tři minuty a tak byl závěr zápasu vpravdě infarktový. V rychlém sledu se před oběma brankami blýskalo a vyrovnání domácích, respektive potvrzení výhry našim mužstvem vyselo doslova ve vzduchu. Za zmínku stojí především série nebezpečných rohů domácího mužstva, nebo sólový únik roudnického Krejcara z půlky hřiště, kterého v rozhodující chvíli dostihl domácí obránce a značně mu ztížil zakončit strhující únik gólovou střelou. Závěrečný hvizd hlavního rozhodčího Pešavy tak byl svým způsobem pro většinu diváků osvobozující. Zdraví některých přihlížejících bylo zachráněno.
V nedělní podvečer byl  tedy na hořickém hřišti na Gothardu k vidění atraktivní fotbal se spoustou soubojů a pohledných šancí na obou stranách. Roudničtí tentokrát k dobrému výkonu přidali i střelecké štěstí a tak si po zásluze odvážejí z Hořic tři body. Vystupovali jako bojovný a kompaktní tým, pochválit musím především Míru Koudelku, Davida Melagu a dále všechny tři střelce našich branek. Rovněž hořičtí přispěli svým dílem ke kvalitě utkání a patří jim mé uznání za to, že i za nepříznivého stavu nerezignovali, bojovali a snažili se strhnout vítězství na svoji stranu.

Pavel Rejmont - vedoucí mužstva

Zpět